Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel tárgyalt tegnap© blikk.hu

Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel tárgyalt tegnap

, 5 hír, 0 oldalnézet

Miközben Orbán Viktor az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel találkozott kedden Kijevben, a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter orosz kollégájával egyeztetett telefonon, amiről az orosz külügyminisztérium is beszámolt. A telefonhívást a közlemény szerint a magyar fél kezdeményezte, ám a beszélgetésről a magyar fél nem adott hírt.

„A felek méltatták az orosz–magyar politikai párbeszéd színvonalát. Hangsúlyozták, hogy a kétoldalú kapcsolat a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében. A felek véleményt cseréltek a nemzetközi napirend aktuális kérdéseiről. Az ukrán válság megvitatása során a két miniszter megállapította, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait” – idézte az orosz külügyminisztérium által kiadott közleményt a 444.

A  magyar külügyminiszter a háború kitörése óta is rendszeresen látogat Oroszországba, legutóbb június elején járt az országban, ahol részt vett a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Még márciusban a Szocsiban megrendezett Atomexpo nevű atomenergetikai találkozón vett részt – írta meg a Magyar Nemzet.