Szijjártó Péter: Közel a pont a Zöld Energiafolyosó-projektben, ahonnan már nincs visszafordulás3Fénykép© kemma.hu

Szijjártó Péter: Közel a pont a Zöld Energiafolyosó-projektben, ahonnan már nincs visszafordulás

, 6 hír, oldalnézet

Tájékoztatása szerint az erre vonatkozó stratégia négy pilléren nyugszik. Az első a nukleáris kapacitások bővítése a két új paksi reaktor építésével, aminek nyomán az atomerőmű teljesítménye a mostani 2000 megawattról 4400-ra fog nőni. A második a napenergia-kapacitás fejlesztése, ami igen jól halad, miután az elmúlt öt évben a napelemek összteljesítménye mintegy nyolcszorosára nőtt, 6700 megawattra – sorolta.

Harmadik pillérként az együttműködési lehetőségek keresését említette a megbízható ellátókkal. Majd kitért az új szállítási útvonalak bevonására is. Erre a szavai szerint a legjobb példa éppen az úgynevezett Zöld Energiafolyosó lesz, amely teljesen új zöldenergia-források bevonását teheti lehetővé Georgiából és Azerbajdzsánból, így fenntarthatóbbá téve hazánk áramfogyasztását.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az azeri szélenergiánál és a georgiai vízenergiánál „semmi nem lehet zöldebb”, ezért rendkívül jó lehetőség ezek importja Közép-Európába, így Magyarországra, Romániába és remélhetőleg Bulgáriába.