Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz Kim Dzsongün8Fénykép© hirado.hu

Teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz Kim Dzsongün

, 11 hír, 0 oldalnézet

Helyi idő szerint szerda hajnalban megérkezett Észak-Koreába Vlagyimir Putyin orosz elnök. A repülőtéren Kim Dzsonun észak-koreai vezető várta, öleléssel köszöntötték egymást, majd elindultak a Kumusan State Vendégházba, ahol az orosz elnök megszállt, és ahol „baráti beszélgetést” folytattak. A CNN szerint a KCNA észak-koreai állami hírügynökség arról számolt be, a két vezető kicserélte gondolatait és „megnyitotta elméjét a kapcsolatok biztosabb fejlődésére a két ország népeinek közös vágyával és akaratával összhangban”.

Az állami hírügynökség történelmi eseménynek nevezte a találkozót, amely a két nemzet barátságának és egységének „legyőzhetetlenségét és tartósságát” mutatja.

A The Guardian azt írja, Kim Dzsongun a találkozót követően arról számolt be, elmondta az orosz elnöknek, hogy a két ország közötti kapcsolatok az „új jólét” időszakába lépnek. Kiemelte Oroszország szerepét a „stratégiai egyensúly fenntartásában a világban”, és támogatását fejezte ki a „különleges hadművelettel” (vagyis Oroszország ukrajnai háborújával) kapcsolatban. Hozzátette, hogy Phenjan erősíteni kívánja a „stratégiai” együttműködést Oroszországgal.