Új bevándorlási szigorításokat rendelt el Donald Trump5Fénykép© origo.hu

Új bevándorlási szigorításokat rendelt el Donald Trump

, 8 hír, 2 oldalnézet

Az elnöki memorandumot Trump hétfőn este William Barr igazságügyi miniszternek és Kevin McAleenan ügyvezető belbiztonsági miniszternek küldte meg, arra utasítva őket, hogy 90 napon belül terjesszék elő az új és szigorúbb szabályokat. Ezeknek tartalmazniuk kell az azonnali hatállyal bevezetett intézkedéseket is.

A szigorítások értelmében a déli határokon megjelenő menedékkérők kötelesek lesznek illetéket fizetni kérelmük benyújtásakor, az illegálisan az Egyesült Államok területére lépett személyek pedig mindaddig nem vállalhatnak munkát, amíg a kérelmükről nem születik döntés.

A Fehér Ház egyúttal felszólította a hatóságokat, hogy gyorsítsák fel a menedékkérelmek elbírálásának folyamatát, és - az egyébként már érvényben lévő szabályozással összhangban - legfeljebb hat hónapon belül bírálják el a kérelmeket. Donald Trump az igazságügyi minisztériumot és a belbiztonsági tárcát arra is felkérte, hogy "ismét gondolják át további bevándorlási tisztségviselők telepítését" a déli határszakaszokhoz.