Ünnepi fényekben ragyog a Sió-zsilip és közösségi tér3Fénykép© hirado.hu

Ünnepi fényekben ragyog a Sió-zsilip és közösségi tér

, 4 hír, 0 oldalnézet

Kedden ünnepélyes keretek között adták át Siófokon a megújult Sió-zsilipet és a hozzá kapcsolódó közösségi teret az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság üzemirányítási telepén. A több mint 20 milliárd forintból megvalósult projekt a régió egyik legnagyobb vízügyi beruházása, amely nemcsak a vízszint szabályozását teszi hatékonyabbá, hanem új közösségi és turisztikai funkciókat is hozott a város számára.

A Sió-zsilip átadó ünnepségén Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettes beszédében kiemelte, hogy a fejlesztés jelentőségét nem csupán a vízügyi infrastruktúra modernizálása adja, hanem a turizmus számára is kiemelkedő lehetőségek rejlenek benne. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a vízgazdálkodási jelentőségéről szólva hangoztatta, hogy a létesítmény a balatoni vízgazdálkodás egyik sarokköve, amely képes az eltérő vízigények közötti egyensúlyt fenntartani.

Az eseményen leleplezték a Lampl Hugó Emlékplakettet is, amelyet a vízügy területén kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréseként állítottak fel. Ez a gesztus hozzájárult az ünnepség hangulatának emeléséhez, és kiemelte a vízügyi közösség hagyományainak fontosságát.