Véglegesítheti elnökjelöltségét Donald Trump és Joe Biden10Fénykép© hirado.hu

Véglegesítheti elnökjelöltségét Donald Trump és Joe Biden

, 13 hír, 2 oldalnézet

A republikánus választók Georgia, Washington, Mississippi és Hawaii szövetségi államokban nyilváníthatnak véleményt. Donald Trump egyedül maradt az elnökjelölti versenyben, miután egyetlen riválisa, Nikki Haley egy hete – az úgynevezett szuperkedden – 14 államban elszenvedett veresége után felfüggesztette kampányát és kiszállt a versenyből. Donald Trumpnak a hivatalos elnökjelöltséghez összesen legalább 1215 delegálti szavazatra van szüksége.

A keddi előválasztások előtt már 1078 vokssal rendelkezett, és a négy államban megszerezhető 161 szavazattal átlépheti ezt a küszöböt.

A demokraták a négy szövetségi állam mellett a külföldön élő szavazóik és az Egyesült Államokhoz tartozó Észak-Mariana-szigetek lakosait várják szavazásra kedden. Joe Bidennek hivatalosan vannak ugyan versenyben maradt kihívói, de gyakorlatilag esélytelenül indulnak, így Joe Biden a várakozások szerint szintén összegyűjti a delegálti szavazatok többségét, ami a demokrata párt előválasztási szabályai szerint legkevesebb 1968 voks.