Zelenszkij váratlanul leváltotta az ukrán egyesült haderő parancsnokát4Fénykép© hirado.hu

Zelenszkij váratlanul leváltotta az ukrán egyesült haderő parancsnokát

, 6 hír, 0 oldalnézet

Volodimir Zelenszkij azonnali hatállyal leváltotta az ukrán fegyveres erők egyesült haderejének parancsnokát. Az ukrán elnök döntése előtt Jurij Szodol altábornagy ellen feljelentést tett a Nemzeti Gárda kötelékében működő Azov brigád vezetője, mert az szerint a parancsnok tevékenysége jelentős emberveszteséget okozott az ukrán hadseregnek. Bohdan Krotevics az oroszokkal való együttműködéssel vádolta meg a feljelentésében nevén nem nevezett, de könnyedén beazonosítható tisztet.

Zelenszkij szokásos hétfő esti videóbeszédében közölte, hogy Szodol altábornagyot Andrij Hnatov dandártábornok váltotta parancsnoki posztján, anélkül, hogy indokolta volna a döntést.

Krotevics egy Telegramon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy egy meg nem nevezett tábornok „több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”. „Most már minden katona érti, kiről beszélek, mert a katonaság 99 százaléka gyűlöli őt azért, amit tesz” – írta az Azov vezetője, hozzátéve, hogy emiatt az ukrán nyomozóhivatalhoz fordult. Hivatalosan már vizsgálják Krotevics feljelentését, így abból vizsgálat is lehet Szodol ellen.