1,2 milliárd eurós büntetést osztottak ki a Metának az Európai Unióban3Fénykép© nepszava.hu

1,2 milliárd eurós büntetést osztottak ki a Metának az Európai Unióban

, 7 hír, 0 oldalnézet

A Reuters bennfentes értesüléseire hivatkozva már a múlt héten arról számolt be, hogy a Meta várhatóan az Amazonra 2021-ben kiszabott, 746 millió euróra rúgó büntetésnél is komolyabb bírságot kaphat az EU-ban az európai adatkezelési szabályok megsértése miatt. Ez annyira bejött, hogy a társaságot hétfőn rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós büntetéssel sújtotta az Unió adatvédelmi szabályozó hatósága a felhasználói adatok kezelése miatt, ezen felül a Facebook és az Instagram üzemeltetője öt hónapot kapott rá, hogy leállítsa a szóban forgó adatok továbbítását az Egyesült Államokba.

Ahogy korábban írtuk, a transzatlanti adatcserét korábban szabályozó Privacy Shield keretrendszert már 2020-ban érvénytelenítette az Európai Bíróság arra hivatkozva, hogy nem védi megfelelően az Európai Unió állampolgárainak személyes adatait. Ezt követően a Meta európai központja szerint illetékes ír adatvédelmi hatóság (DPC) ideiglenes végzéssel blokkolta azt a mechanizmust, amelyet a cég az uniós felhasználók adatainak továbbítására használ, tavaly nyárra pedig elkészült azzal a rendelettervezettel, ami újabb lépést jelentett az USA-ba irányuló adatátvitel felfüggesztéséhez.

A korábbi adatkezelési gyakorlatát folytató Meta mindennek kapcsán azzal kezdett fenyegetőzni, hogy akár teljesen ki is vonulhat az európai piacról, de ennek sok foganatja már nem volt egy olyan környezetben, amikor a regionális hatóságok és politikai testületek egyre jobban összezárnak a technológiai óriásokkal szemben. A Meta egyébként idén januárban már kapott egy ugyancsak tekintélyes, 390 millió eurós csekket a DPC-től amiatt, hogy az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépése óta jogellenesen használt személyes adatokat célzott hirdetések megjelenítéséhez.