19 milliárdos vagyonnal a leggazdagabb magyarok között a helye Szalay-Bobrovniczky Kristófnak2Fénykép© magyarnarancs.hu

19 milliárdos vagyonnal a leggazdagabb magyarok között a helye Szalay-Bobrovniczky Kristófnak

, 6 hír, oldalnézet

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, három év alatt akkora vagyont gyűjtött, hogy bőven befér a leggazdagabb emberek rangsorába – írja a 24.hu.  Miután 2022 májusában kinevezték miniszterré, sorra szállt ki az érdekeltségeiből: kaszinórészesedése a miniszterelnök informális tanácsadójaként ismert Habony Árpádra, a járműjavító és a repülőgépgyár a Mol-vezér Hernádi Zsoltra szállt át. Megtartotta viszont a vagyonkezelő cégét, a London Capital Zrt.-t, amelyben a tavalyi év végére bő 19 milliárd forint nyereség gyűlt össze a cégdokumentumok alapján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2019 november végén alapította a London Capital Zrt.-t, amely beszállt a Garinvest Projekt Zrt.-be Garancsi István mellé, és ezzel a húzással a Las Vegas Casino Zrt. 40 százalékos tulajdonosa lett. 2020-ban 24 millió, azután már 1,625 milliárd forint osztalékot fialt Szalay-Bobrovniczkynak. 2022 végén nem vette ki az osztalékot, hanem eredménytartalékba helyezte át, adózott nyereségként pedig 19,19 milliárd forintot mutattak ki.

A 19 milliárdos bevétel két tételből jön össze: nyereség 8,1 milliárd forint az „egyéb követelés” soron szerepel azzal a megjegyzéssel, hogy a társaság itt mutatja ki az „adott kölcsönök, részvények előírt vételárrész összegét”, és 11,1 milliárd forint volt a bankszámlán.