50 millióra büntette Józsefvárost a közbeszerzési hatóság© 24.hu

50 millióra büntette Józsefvárost a közbeszerzési hatóság

, 5 hír, oldalnézet

Ötvenmillió forint bírságot szabott ki a VIII. kerületi önkormányzatra a Közbeszerzési Hatóság, mert többszörösen jogsértőnek találta azt a szerződést, amelyet Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) helyi polgármester „a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva” közétkeztetési szolgáltatás ellátására kötött egy céggel – közölte Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A képviselő azt mondta: a hatóság a döntést azzal indokolta, hogy nem érvényesültek azok a közbeszerzési alapelvek, amelyek szerint átláthatónak és többszereplősnek kell lennie az eljárásnak. Nem volt jogalapja, hogy az eljárásra csak egy ajánlattevőt hívjanak meg, és az is jogsértő, hogy az eljárás a nyilvánosság teljes kizárásával történt – ismertette Szilágyi és hozzátette: a szolgáltatásban résztvevő cég ötmillió forintos bírságot kapott.

A szerződésben az Eures Kft. 266 milió forint értékig vállalta az óvodák, iskolák, az idősotthonok és a szociális intézmények közétkeztetésének biztosítását és az átmeneti megbízás addig szól, amíg az önkormányzat nem zárja le a még kiírás előtt lévő új közbeszerzési pályázatát a közétkeztetésről. Az önkormányzat szerint ugyanis a jelenlegi szerződés valójában semmis volt.