7,9 százalékra csökkent az infláció6Fénykép© hirado.hu

7,9 százalékra csökkent az infláció

, 12 hír, 0 oldalnézet

Nem kis meglepetést okozott októberben az, hogy 10 százalék alá esett vissza az infláció, majd ez novemberben is folytatódott. A KSH friss közlése szerint 7,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak egy év alatt, míg a maginfláció 9,1 százalékos volt.

A mostaninál alacsonyabb az infláció majdnem két éve, 2021 decemberében volt utoljára.

Az egyes termékcsoportokat megvizsgálva az derül ki, hogy az élelmiszerek éves áremelkedése hosszú idő után volt átlagon aluli, 7,1 százalékkal drágultak egy év alatt, míg októberhez képest fél százalékos volt az áremelkedés. Átlagon felüli emelkedést mértek a szeszes italok és dohányáruk, az üzemanyagok és a szolgáltatások területén, ezeknél még 10 százalék felett volt az éves emelkedés. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek viszont lefelé húzzák az éves adatot.

Az elemzők most arra számítanak, hogy decemberre akár 6 százalék közelébe is csökkenhet az inflációs ráta, a 2024-es év azonban nagyobb kihívás lesz. Az év elején érkező jövedéki adóemelések, valamint a 10-15 százalékos béremelkedés ugyanis ismét beindíthatják az áremelkedést, ahogy ebbe az irányba hat a kiterjesztett gyártói felelősség tervezett bevezetése is, melynek költsége beépülhet az árakba.

Már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán
Lantos Csaba,
Magyarázkodik a KSH az infláció miatt