A román miniszterelnök szerint sosem lesz „semmilyen Székelyföld” Romániában6Fénykép© nepszava.hu

A román miniszterelnök szerint sosem lesz „semmilyen Székelyföld” Romániában

, 9 hír, oldalnézet

Marosvásárhely magyar polgármestere, a független Soós Zoltán ellen utazott a városba kampányolni Marcel Ciolacu román miniszterelnök. Az MTI szerint a román miniszterelnök arról értekezett, nem a „magyar etnikumú románok” ellen kell összefogni Marosvásárhelyen, hanem egy jobb városvezetés megválasztása érdekében, hiszen Erdély elcsatolása nem reális veszély és szerinte sosem lesz „semmilyen Székelyföld” Romániában.

A román miniszerelnök a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökeként pártja Maros megyei szervezetének tisztújító gyűlésén mondott beszédet a székelyföldi városban péntek este.

A Kultúrpalota dísztermében összesereglett párttársai és a jelen lévő újságírók előtt kifejtette, tudja, hogy Maros, Szatmár, Kovászna és Hargita megyében sajátosabb a helyzet, „görcsösebb a történelmi örökség”, de a maga részéről nem tartozik azon bukaresti politikusok közé, akik népszerűségük átmeneti, távolról sem meghatározó növelése érdekében „összeugrasztják a románokat más etnikumú románokkal”, majd visszamennek Bukarestbe, ahol nem érinti őket, ami ezekben a közösségekben történik.