Áder János a bírósági hivatal elnöki posztjára Senyei György Barnát javasolta3Fénykép© hirado.hu

Áder János a bírósági hivatal elnöki posztjára Senyei György Barnát javasolta

, 12 hír, oldalnézet

Áder János köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára Senyei György Barna bírót javasolta hétfőn – olvasható az Országgyűlés honlapján.

A köztársasági elnök jelöltjéről ezek után a parlament dönt, a megbízás 9 évre szól.

Áder azért kényszerült jelölésre, mert Handó Tünde eddigi OBH-elnök december 1-jétől alkotmánybíróként folytatja pályafutását, miután néhány hete a Fidesz-KDNP Stumpf István helyére Handót jelölte és választotta meg 12 éves mandátummal. Arról írtunk már bővebben, hogy Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma valójában csak 2021-ben járt volna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az oka annak, hogy az esetleges „kimentéséről” már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben.

A HELYZET PIKANTÉRIÁJA , HOGY INFORMÁCIÓINK SZERINT AZ ÚJ OBH-ELNÖK JELÖLÉSÉRŐL AZ ORSZÁGOS BÍRÓI TANÁCS (OBT) ELŐZETESEN SEMMIFÉLE TÁJÉKOZTATÁST NEM KAPOTT, NEMHOGY EGYEZTETÉS LETT VOLNA EBBEN AZ ÜGYBEN. AZ BIZTOS, HOGY A JELÖLTET A BÍRÓK ÖNIGAZGATÁSI TESTÜLETÉNEK MEG KELL HALLGATNIA A MEGVÁLASZTÁSA ELŐTT, EGYELŐRE KÉRDÉS, HOGY ERRE MIKOR KERÜLHET SOR.