Az idei tűzijáték még a tavalyit is felülmúlja majd a szervezők szerint5Fénykép1Videó© infostart.hu

Az idei tűzijáték még a tavalyit is felülmúlja majd a szervezők szerint

, 12 hír, 0 oldalnézet

A Párbeszéd azt kéri, hogy augusztus 20-án ne rendezzenek tűzijátékot Budapesten – mondta a párt uniós tanácsadója hétfői online sajtótájékoztatóján.

Jávor Benedek közölte: a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. A politikus példaként a fény-, hang- és porszennyezést, illetve a levegőbe kerülő káros anyagokat említette. Az uniós tanácsadó szerint a drónjátékok vagy a lézershow-k környezetterhelése és költségei jelentősen alacsonyabbak, mint egy tűzijátéké, miközben „legalább olyan látványélményt tudnak nyújtani”.

Az idei tűzijáték során a tervek szerint 34 ezer pirotechnikai effekt világítja be az eget 230 indítási pontról, köztük a Szabadság és az Erzsébet hídról, valamint 7 folyami uszályról és számos pontonról. A tűzijátékot a szokásos görögtűz zárja, újdonság lesz azonban, hogy a vízfelületeken is kilőnek úszó pirotechnikai effekteket. Az eszközöket 60 pirotechnikus telepíti augusztus 3. és 19. között. A tűzijátékot az Országház és a Duna-parti épületek grafikus fényfestése és drónshow egészíti ki.