Az orosz külügyi szóvivő magyarázatot vár európai diplomatáktól, hogy mit csinálták Moszkvában© magyarnarancs.hu

Az orosz külügyi szóvivő magyarázatot vár európai diplomatáktól, hogy mit csinálták Moszkvában

, 4 hír, 2 oldalnézet

Az ellenzéki oldalon azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy a kormányzati „konzultációs” kérdőívek szimpla propagandaeszközök, amelyekkel időről időre mozgósítják a Fidesz szavazóit. Jellemzően a Fidesz törzsközönsége tölti ki, a legutóbbi, brüsszelezős, békepárti ívet például 1,5 millióan (a „konzultációk” történetében ez az egyik legrosszabb eredmény). A legfelháborítóbb az egész parasztvakításban az összeg, amit a kormány erre elkölt az adófizetők pénzéből: az rtl.hu összesítése szerint 20 milliárd forintnál is több mehetett el 2023-ban kormányzati kommunikációra.

Bármennyire is kritizálja, az ellenzék is él ezzel az eszközzel: az elmúlt években több nem kormánypárti önkormányzat intézett közvetlenül kérdéseket a szavazókhoz. Ilyen volt ezek legismertebbike, a tavaly márciusi ún. Budapesti Lakógyűlés.

A kérdőív ugyanazzal a technikával élt, mint a nemzeti konzultációk: a feltett kérdésekre jószerivel csak egyetlen épeszű válasz adható, így aztán az egybehangzó válaszok elsöprő többsége éppúgy garantált volt, mint a kormányzati íveknél.