Balog Zoltán református lelkész kapta idén a Tőkés-díjat4Fénykép© origo.hu

Balog Zoltán református lelkész kapta idén a Tőkés-díjat

, 8 hír, 0 oldalnézet

Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, korábbi emberierőforrás-miniszter kapta idén a Tőkés-díjat. Az elismerést az ünnepi istentisztelettel egybekötött nyilvános kuratóriumi ülésen adták át vasárnap a kisvárdai református templomban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Balog gazdag életútját méltatta beszédében. Az 1989-ben alapított díjat azok kaphatják meg, akik munkájukkal sokat tettek a magyar nemzet fejlődéséért.

A Györfi Sándor szobrászművész által készített emlékplakettet Lengyel Szabolcstól, a Tőkés László Alapítvány kuratóriumi elnökétől vette át Balog Zoltán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter laudációjában a díjazottat méltatva elmondta, Balog Zoltán életútja rendkívül gazdag, lelkészi hivatásától a cigány felzárkózás ügyén át a 2006-os rendőri brutalitást elszenvedők jogvédelméig, a német kapcsolattartástól a diaszpórában élő magyar jelenlétig, a német-magyar kétnyelvű gyülekezet vezetésén át a konzervatív polgári értelmiség összefogásáig, illetve a legnagyobb minisztérium hat évig tartó kiváló irányításáig sokféle feladatban állt helyt.Kifejtette, az a közösség - amelynek Balog Zoltán részese volt a rendszerváltoztatás első éveiben és részese ma is - hivatásként tekintett a politikára.