Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés7Fénykép© hirado.hu

Berlin is támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – de ez még kevés

, 9 hír, 0 oldalnézet

Washingtonhoz hasonlóan Belinben is hivatalosan jelentették be, hogy Németország Mark Rutte jelölését támogatja. Mindezt Steffen Hebestreit kormányszóvivő közölte az Twitter-utód X-en közzétett nyilatkozatában. Az Olaf Scholz kancellár véleményét tolmácsoló szóvivő szerint Rutte "hatalmas tapasztalataival, nagy biztonságpolitikai szakértelmével, továbbá kiemelkedő diplomáciai képességeivel" kiváló jelölt a tisztségre.

A német médiumok a Politico hírportálra hivatkozva számoltak be arról, hogy Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit kormányfő mellett immár Scholz is támogatja a távozó holland kormányfő jelölését. Sőt értesülések szerint a 31 NATO-tagállam többsége rokonszenvez azzal, hogy Jens Stoltenberget Mark Rutte kövesse a főtitkári székben.

Diplomáciai források szerint a hivatalban lévő román államfő, Klaus Ioannis is jelezte indulási szándékát. Mindezt azonban egyelőre sem a NATO, sem pedig a román kormány részéről nem erősítették meg. Meg nem nevezett román források ugyanakkor azt állították, hogy