Bőrszíne miatt nem engedtek be egy férfit a Gozsdu egyik szórakozóhelyére3Fénykép1Videó© index.hu

Bőrszíne miatt nem engedtek be egy férfit a Gozsdu egyik szórakozóhelyére

, 5 hír, 3 oldalnézet

Egy október 5-i, szombat esti – meghiúsult – buliról szóló bejegyzés kezdett a héten terjedni a Facebookon: egy felhasználó azt írta, nem engedték be kongói származású barátját a Gozsdu Udvarban található, 4Bro Downtown nevű zenés szórakozóhelyre.

– írta, hozzátéve, hogy abszurd módon még a panaszkönyvbe sem írhattak be, mert az bent volt a szórakozóhelyen, ahova őket nem engedték be. „A biztonsági őröktől megtudtam azt is, hogy »ezek képtelenek beilleszkedni«, meg, hogy »mindig ezekkel van a gond«. És egyébként is, ez egy magánterület, a tulaj dönti el, ki az, aki bejöhet, ki az, aki nem” – írja a posztoló.

A magánterületről szóló érvelés persze nem állja meg a helyét, mert az egyenlő bánásmódról szóló törvény minderről úgy fogalmaz: „Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt (…) bőrszíne (…) miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne”, és ezt „köteles megtartani, (…) aki az ügyfélforgalom számára nyitva álló helyiségeiben szolgáltatást nyújt vagy árut forgalmaz”.