David Pressman baloldali politikai aktivistaként funkcionál Magyarországon© kemma.hu

David Pressman baloldali politikai aktivistaként funkcionál Magyarországon

, 5 hír, oldalnézet

David Pressman már rég nem nagykövetként vagy diplomataként, hanem baloldali politikai aktivistaként funkcionál Magyarországon – jelentette ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a lapnak. Mint hangsúlyozta, szinte nem telik el hét anélkül, hogy Press­man valamelyik megszólalásában ne támadná élesen a magyar kormányt, miközben nagykövetként az lenne a feladata, hogy elősegítse és támogassa a két ország együttműködését.

– Az előző nagykövetnek, David B. Cornsteinnek kiemelkedően jó volt a kapcsolata Orbán Viktorral annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Magyarország számos kérdésben akkor sem értett egyet. Ez is jól mutatja, hogy Magyarország mindig nyitott a kapcsolatok erősítésére, a dolog sokkal inkább a másik félen múlik, hogy milyen szerepfelfogást választ magának – fejtette ki a vezető elemző. Kiemelte,

a mostani baloldali amerikai adminisztráció és az általa kinevezett nagykövet teljesen más felfogást képvisel elődjénél: a kölcsönös tisztelet helyett a kioktatás hangján beszélnek, egyszerűen nem bírják elviselni, ha valaki másként gondolkodik, mint ők.