Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelentette a magyar kormányt az Európai Uniónál3Fénykép© index.hu

Donáth Anna és Hadházy Ákos feljelentette a magyar kormányt az Európai Uniónál

, 6 hír, 3 oldalnézet

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője és Hadházy Ákos független magyar országgyűlési képviselő feljelentette a magyar kormányt az Európai Bizottságnál, mert szerintük a 4iG telekommunikációs vállalat tevékenysége és kormányzati támogatása ütközik az uniós joggal.

A két politikus szerint ugyanis a 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, és hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon. Donáth azt írja, egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója. Ezért pedig levelet írtak az Európai Bizottságnak, hogy állapítsák meg, a cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.

Donáth és Hadházy közleménye kiemeli: a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG Nyrt-t 2019-ben választották le a Mészáros-birodalomról. A cég tavaly több vállalkozást is felvásárolt, köztük például az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékos üzletrészét, illetve a DIGI kábeltévé- és internetszolgáltatót. A 4iG terjeszkedéséhez a forrást főként kötvénykibocsátással biztosították, a papírokat pedig leginkább állami szereplők jegyezték le – vagyis az állam biztosított forrást egyebek mellett állami cégek felvásárlására.