Előre megjósolható a járvány esetleges második hulláma a szennyvízből4Fénykép© origo.hu

Előre megjósolható a járvány esetleges második hulláma a szennyvízből

, 15 hír, 0 oldalnézet

Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján - mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

A szakértő felidézte, hogy először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik.Közölte, hogy hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása. Megjegyezte azt is, hogy az örökítőanyagot a - tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes - fertőzött emberek ürítik.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Ez pedig "nagy nyereség" az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására - mondta.