Evo Morales nem indulhat a következő elnökválasztáson2Fénykép© hirado.hu

Evo Morales nem indulhat a következő elnökválasztáson

, 4 hír, 0 oldalnézet

Bolíviában a bíróság hatályon kívül helyezett egy korábbi, 2017-es döntést, amely az újraválasztást „emberi jognak" minősítette. Ezzel megszűnt a határozatlan idejű újraválasztás lehetősége. Az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében Evo Morales a döntést politikai döntésnek és annak bizonyítékának nevezte, hogy „egyes bírák cinkosságot vállaltak” azzal, amit a jelenlegi elnök, Luis Arce bolíviai elnök kormánya tervezett – írta az Euronews.

A hírportál emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság 2017-es döntésében érvénytelennek nyilvánította a határidők korlátozását, így Morales indult a 2019 októberében esedékes elnökválasztáson egy negyedik mandátum megszerzéséért. Az egykori kokaintermelő vezető akkor az elnökválasztás győztesének nyilvánította magát, az ellenzék pedig csalással vádolta meg. A hadsereg nyomására Morales lemondott, majd egy évet Mexikóban és Argentínában töltött száműzetésben.

Morales volt a 2006-ban a dél-amerikai ország első őslakos elnöke és szeptemberben bejelentette, hogy ismét indulni készül a választáson, ám a bíróság mostani döntése alapján ez a terve meghiúsult.