Ez vár az ingatlanpiacra 2020-ban3Fénykép© origo.hu

Ez vár az ingatlanpiacra 2020-ban

, 7 hír, oldalnézet

Az európai gazdasági környezet változásai vegyes hatással lesznek az ingatlanpiacra: csökkenő aktivitás várható a feldolgozóiparban, de kitart a szolgáltató szektor növekedése. Maradhatnak az alacsony kamatok, ami támogatja a gazdasági növekedést. A befektetési ingatlanpiac 2020-ban megismételheti az előző év eredményeit a kontinensen, míg az Egyesült Királyságban némi növekedés jöhet - összegzi idei, ingatlanpiaci várakozásait a CBRE.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti gazdasági feszültség a közeljövőben is a legfőbb rizikófaktor marad, és ennek további eszkalálódása akár az európai export csökkenését hozhatja magával. A munkaerőpiac továbbra is erős marad, és egyes országokban az átlagos munkabérek emelkedése várható, amely hatására nő a vásárlói kedv Európában. A kereskedelmi feszültségek és a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok egész 2020-ra kihathatnak, és befolyásolják az euróövezet GDP-növekedését, amely ezzel együtt visszafogottan, de pozitív maradhat, 2020 és 2021 folyamán éves 1 százalékkal.

A központi bankok tovább folytatják laza monetáris politikájukat, beleértve az Európai Központi Bankot, amely újra élénkítésbe kezdett. Ez alátámasztja a CBRE várakozását, miszerint az alacsony kamatkörnyezet hosszabb ideig fennmarad Európában.