Gulyás reagált Söder kritikájára: a Fidesz nem ment keresztül pálforduláson2Fénykép© 24.hu

Gulyás reagált Söder kritikájára: a Fidesz nem ment keresztül pálforduláson

, 12 hír, 0 oldalnézet

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Markus Söder bajor tartományi kormányfő a Süddeutsche Zeitung című lapnak arról beszélt, hogy a Fidesz az európai jobboldal újjáépítéséről szóló bejelentésével „végképp búcsút mondott az EPP-nek”, és a pártcsalád „kereszténydemokrata értékeinek és alapvetéseinek”. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának megszüntetését javasolta.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek reagált Söder szavaira. Gulyás Gergely elmondta: a Fidesz éppen azért döntött az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. A fideszes politikus hozzátette: egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt. Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól, a Fidesz kereszténydemokrata, konzervatív, jobbközép párt.

Gulyás Gergely közölte, jól mutatja a pálfordulás mértékét, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt – tette hozzá.