Jogszerűtlennek minősítette a brit legfelsőbb bíróság a határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába5Fénykép© hirado.hu

Jogszerűtlennek minősítette a brit legfelsőbb bíróság a határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába

, 7 hír, 0 oldalnézet

A határozattal a legfőbb bírói fórum jóváhagyta a londoni fellebbviteli bíróság ugyanilyen értelmű júniusi döntését, és elvetette a brit kormány által a fellebbviteli bíróság határozata ellen beterjesztett fellebbezést. Az indoklás szerint fennáll ugyanis annak a kockázata, hogy a menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont sérti a brit és a nemzetközi jogban egyaránt meglévő emberi jogi protokollokat.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya tavaly áprilisban jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét.