Kaczynski német ügynöknek nevezte Donald Tuskot4Fénykép1Videó© infostart.hu

Kaczynski német ügynöknek nevezte Donald Tuskot

, 5 hír, oldalnézet

Az új kormányt Andrzej Duda elnök szerda délelőtt eskette fel, miután hétfő este a lengyel parlament alsóháza (szejm) kormányfőnek választotta Donald Tuskot. Hétfői megválasztását követő parlamenti beszédében Tusk Kaczynskihez fordulva szemére vetette: a lengyel közszolgálati televízióban az előző hónapokban „naponta hallotta a Tusk menjen Berlinbe megfogalmazásokat”.

A megválasztott kormányfő beszédében két nagyapja emlékét is felidézte, akik – mint mondta – lengyelek voltak, és a második világháború során koncentrációs lágerekbe kerültek. Ezzel Tusk az egyik nagyapjának második világháborús szerepéről szóló, régebben a sajtóban is megjelent véleményekre utalt. Tusk szülei ugyanis a második világháború előtt Danzig Szabad Város lakosai voltak.

Nagyapját, Józef Tuskot a háború alatt német állampolgárként besorozták a német hadseregbe, ahol a családi megemlékezések és a német források szerint 1944 augusztusától októberéig szolgált. 1944 novemberében a nyugati lengyel erőkhöz csatlakozott.