Kiadós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Gazprom4Fénykép© nepszava.hu

Kiadós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Gazprom

, 6 hír, 2 oldalnézet

A Gazprom orosz gázipari óriáscég 629 milliárd rubel (6,86 milliárd dollár) veszteséggel zárta a tavalyi évet nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerint – áll a cég csütörtöki közleményében. Egy évvel korábban, 2022-ben még 1226 milliárd rubel nyereséget ért el.

A Gazprom bevétele 8541 milliárd rubelre csökkent az egy évvel korábbi 11 ezer 673 milliárd rubelről. A gázértékesítésből származó bevétel 2023-ban 3125 milliárd rubel volt, mintegy fele az egy évvel korábbinak. Az olaj, gázkondenzátum, valamint olaj- és gáztermékek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor 4,3 százalékkal 4112 milliárd rubelre emelkedett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium múlt heti közleménye egyébként lényegében megerősítette azt a lapértesülést, hogy a Ferencváros labdarúgó csapata szponzorációs szerződést köt a Gazprommal. A kilátásba helyezett megállapodás azért is meglepő, mert a Népszavának nyilatkozó szakértő szerint elkerülhetetlen, hogy a Gazprom is hamarosan az Európai Unió szankciós listájára kerüljön.