Kína tisztogatott a Dél-kínai-tengeren4Fénykép© hirado.hu

Kína tisztogatott a Dél-kínai-tengeren

, 7 hír, oldalnézet

A Fülöp-szigeteki parti őrség kedden bejelentette, Kína eltávolította az általa a Dél-kínai-tenger vitatott részén nem sokkal korábban illegálisan elhelyezett úszó bójasorok maradékát. A bejelentésben elmondták, hogy nincs jele agressziónak, nem áll fenn patthelyzet.

Manila a hét végén tiltakozott a Scarborough-korallzátony közelében kihelyezett, mintegy 300 méter hosszú akadály ellen, hétfőn pedig a Fülöp-szigeteki parti őrség emberei elkezdték szétszedni az akadályt, mely a Fülöp-szigetek szerint teljesen ellehetetleníti a halászatot a környéken, veszélybe sodorva ezzel a halászok megélhetését.

Sajtótájékoztatóján Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter elmondta, a lépés összhangban volt Manila Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos álláspontjával, és Manilának joga van szuverenitása ilyetén kinyilvánításához. A parti őrség szóvivője, Jay Tarriela az ANC helyi televíziós csatornának adott nyilatkozatában elmondta, a kínai parti őrség négy hajója is a közelben volt a bójasor szétszabdalásakor, ám a médiát látva nem léptek fel ellenük. Hozzátette, hogy a kínai parti őrség néhány órával a Fülöp-szigeteki hajó távozása után távolította el a bójasor maradékát.