Közel kilencven százalékot kapott Abdel-Fattáh esz-Szíszi az egyiptomi elnökválasztáson5Fénykép© hirado.hu

Közel kilencven százalékot kapott Abdel-Fattáh esz-Szíszi az egyiptomi elnökválasztáson

, 5 hír, 0 oldalnézet

Egyiptomban Abdel-Fattáh esz-Szíszi jelenlegi államfő nyerte meg az elnökválasztást – jelentette be az ország választási bizottsága. A tájékoztatás szerint Szíszi a szavazatok 89,6 százalékát kapta meg a december 10–12-én tartott választáson. Ez lesz az államfő harmadik mandátuma. Szíszit először 2014-ben, majd 2018-ban választották elnökké, mindkét alkalommal a szavazatok 97 százalékával.

A választási bizottság által közzétett adatok szerint a szavazásra jogosult 67 millió állampolgár 66,8 százaléka járult az urnákhoz. Ez jóval magasabb, mint a 2018. évi elnökválasztáson jegyzett 41 százalékos részvételi arány. A választásra olyan időpontban került sor, amikor Egyiptom gazdasági válsággal küzd, és igyekszik kezelni az egyiptomi Sinai-félszigettel határos Gázai övezetben folyó háború hatásainak kockázatát.

Az 36,4 százalékos, a hazai valuta értéke a felére csökkent, egyes alapvető élelmiszerek ára hétről hétre nő. Az egyiptomi lakosság kétharmada épphogy a szegénységi küszöb felett él. Egyes szavazók azt mondták, a gázai konfliktus arra ösztönözte őket, hogy Szíszire szavazzanak, aki sokáig a stabilitás jelképeként mutatkozott az ingatag térségben.