Közúti híd épül India és Srí Lanka között3Fénykép© nepszava.hu

Közúti híd épül India és Srí Lanka között

, 4 hír, oldalnézet

India és Srí Lanka pénteken megállapodott arról, hogy közúti hidat és kőolajvezetéket építenek a két ország között. A stratégiai megállapodást Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i elnök hivatalos újdelhi állami látogatásán kötötték meg, amely az első ilyen államfői vizit a politikus 2022. évi hatalomra kerülése óta.

A korábbi miniszterelnök azt követően került a Srí Lanka-i elnöki székbe, hogy Gotabaja Radzsapaksza korábbi államfő száműzetésbe kényszerült a szigetországot sújtó példátlan gazdasági válság és az ennek hatására kirobbant tüntetések miatt. Srí Lankán jelentős hiány volt az alapvető élelmiszerekből, üzemanyagból és gyógyszerekből is.

A két országot elválasztó, helyenként mintegy 25 kilométer széles Palk-szorosban megépítendő közúti híd India számára hozzáférést biztosítana a Srí Lanka-i Trincomalee és Colombo kulcsfontosságú kikötőjéhez, és megerősítené a két ország közötti ezeréves kapcsolatot is – áll a megállapodást rögzítő dokumentumban, amely egy kőolajvezeték megépítésére is utalást tesz.