Kurz amerikai-iráni csúcstalálkozót tartana Bécsben2Fénykép© hirado.hu

Kurz amerikai-iráni csúcstalálkozót tartana Bécsben

, 4 hír, 3 oldalnézet

Tartsanak amerikai-iráni csúcstalálkozót Bécsben, hogy megoldják a Washington és Teherán között keletkezett feszültséget - kezdeményezte Sebastian Kurz Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Ausztria leendő kancellárja.

Megölték az amerikaiak Irán kémfőnökét

A politikus, aki várhatóan kedden lép hivatalba, erről a szombaton este megjelent Bild am Sonntag című német újságnak adott interjúban beszélt. Mint kifejtette, "magától értetődő, Bécs kész arra, hogy a helyszíne legyen a lehetséges tárgyalásoknak, ha Irán és az Egyesült Államok újra párbeszédbe kezdenének". Emlékeztetett egyben arra, hogy

az osztrák fővárosban több alkalommal is tárgyaltak már az iráni atomprogramról. Megértéssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok csapást mért Irak területén az Irán által támogatott csoportokra. Hangsúlyozta, hogy Kászim Szulejmáni tábornok (az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokának) megölése válaszreakció volt az azt megelőző iráni akciókra, amelyeket az amerikai diplomaták és az amerikai intézmények ellen követtek el. Kurz ezzel egy időben úgy vélekedett, hogy nem szabad megengedni, hogy tovább növekedjen a feszültség.