Magyar Orvosi Kamara: továbbra sem problémamentes az új ügyeleti rendszer© 24.hu

Magyar Orvosi Kamara: továbbra sem problémamentes az új ügyeleti rendszer

, 5 hír, oldalnézet

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is érzi a kapacitáshiányt, amit szerintük az is igazol, hogy januártól a háziorvosokat a járások helyett már az egész megyében kötelezik ügyeleti ellátásra – mint ahogy az történt legutóbb Pest megyében is, erről itt írtunk bővebben. A MOK közleményében arról is ír, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes. A hibák orvoslását az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kamara egyaránt kezdeményezte, őket a MOK háziorvosi munkacsoportja segíti.

Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Ragaszkodnak a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is.

Kitértek arra, hogy az elmúlt időszakban az ügyeleti ellátás kapcsán két törvényszéki ítélet született; a szegedi ítélet azt mondja ki újra, hogy a háziorvos köteles ügyelni (tekintet nélkül például az életkorára), a debreceni viszont azt, hogy a szerződés nem lehet az OMSZ diktátuma, annak egyenrangú felek közös megállapodásának kell lennie. A közlemény szerint a kamara a továbbiakban is ehhez tartja magát, és legjobb tudása szerint segíti a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásának megszervezését.

Az új ügyeleti rendszer koncepciója alapvetően a rendelők betegforgalmi adataira épült
Győrfi Pál,
Átalakuló ügyeleti rendszer: a mentőszolgálat szerint sikertörténet, a…