Magyarország sokat profitált a Kínával folytatott együttműködésből8Fénykép1Videó© kemma.hu

Magyarország sokat profitált a Kínával folytatott együttműködésből

, 15 hír, 0 oldalnézet

Magyarország rendkívül sokat profitált a Kínával folytatott, kölcsönös tiszteleten alapuló, pragmatikus együttműködésből, ezért azt a továbbiakban is fenn kell tartani – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután videokonferencia keretében kínai kollégájával, Vang Jivel egyeztetett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy csak az elmúlt néhány hétben több mint 90 milliárd forintnyi kínai beruházás bejelentésén vagy alapkőletételén vett részt, és más kínai vállalatokkal is tárgyalások zajlanak magyarországi fejlesztésekről.

Ennek kapcsán tudatta: tavaly Kína volt a legnagyobb beruházó Magyarországon, idén pedig a második helyen áll Dél-Korea után. Elmondta, hogy Vang Ji gratulált a magyar válságkezelés eredményeihez, és felemlegette, hogy amikor Kína bajban volt a koronavírus-járvány első hulláma alatt, akkor Magyarország a segítségére sietett. A harmadik hullámban pedig Budapest számíthatott Pekingre a védőoltások mielőbbi szállítását illetően – tette hozzá.