Már nyomtatják a szavazólapokat – mutatjuk4Fénykép© portfolio.hu

Már nyomtatják a szavazólapokat – mutatjuk

, 5 hír, 0 oldalnézet

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ANY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a több mint 33 millió szavazólapot, ebből 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül, csaknem 8 millió az EP-választásra, és több mint 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásra.

Összesen több mint 10 ezer féle szavazólapot gyárt le a nyomda: az EP-listás szavazólapból kétfajtát (a magyarországi és a levélben szavazók részére), valamint 3177 polgármesterit, 1 főpolgármesterit, 3012 féle egyéni listás szavazólapot a 10 ezer lakosnál kisebb településekre, a tízezernél több lakosú településekre 1586 egyéni választókerületit, valamint 19 vármegyei listásat, egy fővárosi listásat, 13 országos nemzetiségit, 2150 települési nemzetiségit és 64 területi nemzetiségi szavazólapot.

Szerdáig 41 ezren jelezték, hogy az EP-választáson nem a lakóhelyükön szavaznak, és 28 ezren az önkormányzati választásra jelentkeztek át tartózkodási helyükre, amellyel már a választás kitűzése előtt 30 nappal rendelkeztek. 14 ezer választópolgár jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, és 18 ezren igényeltek már mozgóurnát. Felhívta a figyelmet arra: eltérnek az átjelentkezés szabályai az EP- és az önkormányzati választáson, így aki átjelentkezett az EP-választásra, csak a lakóhelye szerinti szavazókörben voksolhat az önkormányzati szavazáson.