Margaret Atwood elárulta, mit mondana Orbán Viktornak, ha találkoznának4Fénykép1Videó© hvg.hu

Margaret Atwood elárulta, mit mondana Orbán Viktornak, ha találkoznának

, 5 hír, 2 oldalnézet

Margaret Atwood a Partizánnak adott húszperces interjút, amelyet egyben az október 11-én induló – a Fővárosi Önkormányzat, a Political Capital kutatóintézet és a CEU Demokrácia Intézete által közösen szervezett – Budapest Fórumon is levetítettek az esemény egyik nyitóbeszédeként.

Gulyás Márton először a demokráciákat érő legnagyobb kihívásokról kérdezte A szolgálólány meséjének világhírű kanadai íróját, aki szerint a demokráciát támadások érik. Ez „általában akkor fordul elő, mikor egy rendszer, ami jól működött a hatalmon lévők számára, már nem elég hatékony. Hitüket vesztik benne és valami mással helyettesítenék, amivel megőrizhetik a hatalmukat.”

Atwood emlékeztetett arra, hogy a korai demokráciákban elég limitált a választójog, mint például az Egyesült Államokban a 13 kolónia idején, amikor csak a földbirtokosok és férfiak szavazhattak, délen pedig még a fehérség is követelmény volt. „Idővel a kizárt csoportok, például a nők, szavazati jogot kaptak. Ők pedig olyasmikre szavaztak, ami nekik szimpatikus. »Ajjaj, kínos!«”