Másodfokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területére szerdától péntekig11Fénykép© hirado.hu

Másodfokú hőségriasztást rendeltek el az ország egész területére szerdától péntekig

, 17 hír, 0 oldalnézet

Müller Cecília országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére június 21-én, szerda reggeltől június 23-án péntek éjfélig az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását.

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A kánikula idején – kiemelten 11-15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével egyre többen töltik szabadidejüket vízparton. A nyári napokon 11-15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban mindenki kerülje a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.