Meghalt Giorgio Napolitano volt olasz államfő6Fénykép© origo.hu

Meghalt Giorgio Napolitano volt olasz államfő

, 8 hír, 0 oldalnézet

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Giorgio Napolitano volt olasz elnök – írja a Reuters.

Giorgio Napolitano 1925. június 29-én született Nápolyban. Tizenhét évesen, 1942-ben beiratkozott a városi egyetemre, ahol jogot hallgatott és tagja lett a nevében fasiszta szervezetnek, a GUF, amelyben későbbi állítása szerint antifasiszta értelmiségiek bontogatták a szárnyaikat. A II. világháború utolsó két évében partizán lett, aztán belépett a kommunista pártba, a PCI-be.

1953 és 1996 között tízszer választották meg parlamenti képviselőnek, 2006-ban pedig államfő lett, hogy aztán az olasz történelemben először 2013-ban ebben a tisztségében is újraválasszák. Életkora miatt 2015-ben lemondott.

Az olasz elnök szerepe leginkább protokolláris, 2011-ben azonban Giorgio Napolitano vezette át az országot az adósságválságon. Noha kommunista politikus volt, gyakran szembement pártja véleményével. Volt, hogy nem tette meg, és később megbánta, 1956-ban legalábbis a PCI vezetésével együtt nyíltan a Szovjetuniót támogatta a PCI által ellenforradalmárnak bélyegzett magyar szabadságharcosokkal szemben. Emiatt bevallottan egyre kellemetlenebbül érezte magát, egyik könyvében a kínszenvedés szóval írva le, milyen érzés volt emlékeznie az akkori álláspontjára.