Megszólalt Varga Mihály az Indexnek a költségvetési hiánycélról5Fénykép© economx.hu

Megszólalt Varga Mihály az Indexnek a költségvetési hiánycélról

, 6 hír, oldalnézet

Elmaradott bevételeink vannak, melyek kisebbik része az alacsonyabb fogyasztásból, az emiatt kieső adóbevételekből, a nagyobbik azokból a tételekből áll, amelyeket az Európai Uniónak kellene átutalnia Magyarországnak – fogalmazott az Index kérdéseire Varga Mihály pénzügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy kedden egyértelművé vált: a kormány 3,9-ről 5,2 százalékra módosítja az idei évi GDP-arányos hiánycélt.

Lapunknak a tárcavezető leszögezte, az elmaradt uniós forrásoknak két nagy eleme van: az egyik a Magyarországnak jogosan járó források átutalása, amelyek a pénzforgalmi hiányt magasabbra emelték. Ha „az Európai Unió ezeket átutalná, akkor 0,5 százalékkal csökkenne a pénzforgalmi hiány. A másik elem – amit régóta kérünk az Európai Bizottságtól –, a határvédelemre fordított költségek elszámolása, amely ebben a pillanatban 650 milliárd forintnál tart” – húzta alá, majd emlékeztetett: a kormány nemcsak a magyar határt védi.

Varga Mihály ezt követően kitért a kiadási oldalra: „Már a legutóbbi ECOFIN-ülésen is felvetettem: szükség volna arra, hogy azok az országok esetében, amelyek az orosz–ukrán háború frontvonalában vannak – tehát a szomszédos országok –, a védelmi költségek elszámolására megoldást kell találni. Elértük a NATO-ban korábban feladatnak tekintett 2 százalékos GDP-arányos kiadási szintet, tehát a bruttó nemzeti össztermék több mint 2 százalékát költjük védelmi kiadásokra.”