Megszüntette a kormány az ukrán méz behozatalának tilalmát11Fénykép1Videó© index.hu

Megszüntette a kormány az ukrán méz behozatalának tilalmát

, 15 hír, 0 oldalnézet

Módosította a kormány az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedéseit, amíg létre nem jön egy hatékony, közös uniós fellépés áll egy hétfőn este megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban. Eszerint kikerült a méz egy 24 ukrán termék behozatalát tiltó listáról, amelyet azért állítottak össze, mert

A kormány tavaly szeptemberben 24 ukrán termékre hirdet behozatali tilalmat, miután több érintett közép-kelet-európai tagállammal összehangoltan az Európai Unió különböző fórumain folyamatosan jelezte és sürgette a közös agrárpolitika védelmét. A kormányrendelet megtiltotta a szarvasmarha, a sertéshús, a juh-, vagy kecskehús, baromfihús, tojás, méz, zöldség, búza, rozs, árpa, kukorica, hajdina, köles, gabonaliszt, olajrepce, napraforgómag, ropogós kenyér, zöldség, és bor behozatalát a Ukrajnából.

Az új kormányhatározat alapján „az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. sora” 2024.02.20-tól, keddtől nem vonatkozik a behozatali tilalom. A nyolcadik sorban megjelölt termék pedig, a természetes méz.