Mélyen hallgatnak az adatkezelési botrányról Magyar Péterék2Fénykép© sonline.hu

Mélyen hallgatnak az adatkezelési botrányról Magyar Péterék

, 4 hír, 5 oldalnézet

Magyar Péterék több szabálytalanságot is elkövethettek azzal, hogy valahonnan gyakorlatilag lenyúltak egy kész adatkezelési tájékoztatót. Amint Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a lap kérdésére korábban rámutatott: a Talpramagyarok.hu adatkezeleője mindazokkal szemben nem járt el tisztességesen és jogszerűen, akik a honlapon esetleg hozzájárulásukat adták az adatkezeléshez, amennyiben a dokumentumban tényleg nem valós információk voltak megadva.

A szabálytalanságra annak kapcsán derült fény, hogy a Magyar Nemzet múlt héten feltárta: Magyar Péter mozgalma mögött felbukkant a Bajnai Gordon nevével fémjelzett datadatos kör. Dokumentumokkal igazolva szűmoltak be arról, hogy a honlap adatkezelési tájékoztatójában olvasható az Estratos Digital GmbH és a Lundadonate.org neve.

Előbbi egy bécsi székhellyel alapított digitális ügynökség, ügyvezetője Bajnai kormányának volt titokminisztere, a DatAdat-cégcsoport vezető figurája, Ficsor Ádám. Az Estratos a DatAdat cégcsoport korábbi osztrák leányvállalata, a Datadat GmbH, amelyet nemes egyszerűséggel átneveztek. A Lundadonate.org, röviden Lunda pedig egy adománygyűjtő platform.