Milliárdos kártérítést ítélt a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak a bíróság2Fénykép© vg.hu

Milliárdos kártérítést ítélt a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak a bíróság

, 5 hír, oldalnézet

„Emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédia” – ezzel indokolta a bíró a Hableány-ügyben zajló kártérítési per ítélethirdetésén azt, hogy miért ítélt meg hatalmas kártérítést a tragédiában elhunyt áldozatok hozzátartozóinak. A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak és ítélt meg – írta meg a HVG.

Négy esetben véleménye szerint a kártérítésre a felperes egyáltalán nem volt jogosult. A bíró kiemelte, hogy a kártérítés nem emberi életek pénzbeli értékéről szól, hanem az elszenvedett sérelem alapján az a díj, amely a hatályos jogszabályok alapján jár. A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek a hatalmas összeget 15 napon belül kell megfizetnie. Az áldozatok hozzátartozóinak járó összegek között nagy szórás van: van, aki ötmilliót, míg van, aki 80 milliót fog kapni.

A bíró az ítélet indoklásában külön kitért arra, hogy a Vikinget képviselő ügyvédek állították: a Hableánynak valójában úgynevezett kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt. A bíró szerint viszont abszurd, hogy a Viking méretének mindössze negyvenedével bíró Hableánynak kellett volna a baleset előtt kitérnie a Sigyn elől.