„Mindannyiunk kudarca, ha Európa nem tudja megvédeni a zsidókat” – Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja4Fénykép© hirado.hu

„Mindannyiunk kudarca, ha Európa nem tudja megvédeni a zsidókat” – Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

, 6 hír, oldalnézet

Az ENSZENSZENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza az emlékezés és a tanítás kötelességét, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

A hitleri Németország 1942 januárjában tette hivatalos politikává a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítését, az úgynevezett végső megoldást (Endlösung).

A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése tűzben elégő áldozat, héber megfelelője a soá) a zsidók mellett mintegy kétszázezer - a nemzetiszocialisták által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított - cigány, valamint homoszexuális, testi és szellemi fogyatékos ember is áldozatul esett.