Nagy Márton: Az infláció összeomlott és lent is maradt, a kormány fő célja a gazdasági növekedés újraindítása4Fénykép© origo.hu

Nagy Márton: Az infláció összeomlott és lent is maradt, a kormány fő célja a gazdasági növekedés újraindítása

, 6 hír, oldalnézet

Közleményében kiemelte: a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően tehát amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az infláció, hiszen tavalyhoz képest az a hetedére rogyott össze. Az áremelkedés előző hónaphoz viszonyított alakulása gyakorlatilag az év eleje óta stagnál, a januári és februári 0,7 százalékos mértéket követően márciusban 0,8 százalékot tett ki.

Az infláció további csökkenésében a bázishatások mellett az is szerepet játszott, hogy a termelői árak zuhanásának következtében az elmúlt évekhez képest jóval enyhébbek voltak az év eleji átárazások.

A háztartási energia ára éves alapon 3,1 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gázért 6,9 százalékkal, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,8 százalékkal kerültek kevesebbe, a használt személygépkocsik ára is jelentős, 9,3 százalékos mérséklődést mutatott – idézte fel a miniszter.

Az infláció összeomlott és lent is maradt
Nagy Márton,
Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt