Nem elkerühetőek a kórházi fertőzések4Fénykép© 168.hu

Nem elkerühetőek a kórházi fertőzések

, 8 hír, 0 oldalnézet

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elemzést készít a hazai kórházi fertőzésekről, hogy ez mikor készül el és hol lesz elérhető, még nem tudni – árulta el Surján György az intézmény Prevenciós és Epidemiológiai igazgatója a Népszava kérdésére.

Surján Orsolya, az országos tisztifőorvos helyettese elmondta, hogy csak az egészségügyi ellátással összefüggésben előforduló fertőzések az elmúlt évben 8 százalékkal csökkent, a nem specifikus járványokból 2022-ben 55 százalékkal volt több, mint 2021-ben. Elemzésükben azt is vizsggálják, milyen váratlan esemény okozta az arányok elmozdulását.

A kórházi fertőzések kapcsán több tényezőt is figyelembe kell venni Surján György szerint, például van-e a fertőzöttnek társbetegsége, hány éves, milyen szociális környezetben él, föl tud-e kelni, kell-e mosdatni stb., ugyanakkor a szakirodalom szerint nem létezik olyan tudományosan megalapozott és validált módszer, ami ezeket a különbözőségeket mind ki tudná küszöbölni és lehetővé tenné azt, hogy a különböző kórházak adatait egymáshoz lehessen mérni.