Németország újabb Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának3Fénykép© blikk.hu

Németország újabb Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának

, 6 hír, 2 oldalnézet

A német kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi, szerda esti frissítése alapján Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard 2A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között egy TRML-4D típusú radarállomást - amelyből így már három üzemel Ukrajnában -, 16 Vector mintájú felderítő drónt - amelyek száma 104-re emelkedett -, és az eddigi 42 után 4 további HX81 típusú harckocsiszállító járművet, valamint egy tábori kórházhoz szükséges teljes felszerelést és 13,1 millió lőszert kéziegyverekhez.

A kijevi vezetés az utóbbi időben elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy küldjön Taurus típusú, nagy hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a brit kormányhoz, amelytől már kaptak ilyen képességekkel rendelkező, Storm Shadow rakétákat.

az ukrán kérés pedig megosztja a koalíciót. A Zöldek és a liberálisok (FDP) támogatják a kezdeményezést, míg a szociáldemokraták (SPD) egyelőre nem tartják alkalmasnak a helyzetet arra, hogy Németország 400-500 kilométer hatótávolságú rakétákat adjon át Ukrajnának.