Obama békés cselekvésre szólított fel3Fénykép© hirado.hu

Obama békés cselekvésre szólított fel

, 8 hír, 0 oldalnézet

Békés cselekvésre szólított fel Barack Obama előző amerikai elnök a hétfőn kiadott közleményében – írja az MTI. Az Egyesült Államok első fekete elnöke a rendőri túlkapás miatt meghalt fekete George Floyd esetére, illetve az annak hatására indult békés tüntetésekre és erőszakos zavargásokra reagált.

Obama, aki az elmúlt hetekben azt ígérte, hogy aktívan részt vesz az elnökválasztási kampányban a demokraták oldalán, a közleményben arra buzdította a tüntetőket, alakítsák "a mi igazolható haragunkat békés, fenntartható és hatékony cselekvéssé". Szerinte az embereknek muszáj még erőteljesebben tudatosítaniuk az igazságtalanságokat, ezt tüntetések révén kell megtenniük, de aztán ezt a tudatosságot nagyobb választási részvételben kell megjeleníteniük, és olyan kormányt kell választaniuk, amely érdemben válaszok a követeléseikre.

A volt elnök elutasította a tüntetéseken tapasztalható erőszakot és fosztogatásokat. Ugyanakkor elismerte, hogy a tüntetések olyan régóta fennálló problémákra válaszolnak, amelyekkel a korábbi választott tisztségviselők sem foglalkoztak. Nem tért ki azonban saját kormányzatának ezzel kapcsolatos tevékenységére. Mint az MTI megjegyzi, az Obama-kormány idején is voltak olyan, feketéket ért rendőri túlkapások miatti tüntetések, amelyek erőszakba torkolltak.