Orbán Viktor: Merkel távozásával új, nyílt sisakos idők jönnek6Fénykép© hirado.hu

Orbán Viktor: Merkel távozásával új, nyílt sisakos idők jönnek

, 7 hír, oldalnézet

A kormányfő úgy fogalmazott: "Mi még értettük őt, ő még értett bennünket. Szovjet megszállás, kommunista diktatúra, ellenállás és népmozgalmak 1988-89-ben, győzelem, szabadság, újraegyesítés és a csúcskancellár, Helmut Kohl, az új államalapító" - tette hozzá a miniszterelnök, megjegyezve, magyar miniszterelnökként 1998-ban néhány hónapig együtt szolgálhatott Helmut Kohl kancellárral, aki "atyai jó barátja, keresztény testvére és hűséges patrónusa volt a közép-európai népeknek".

Orbán Viktor jelezte: Merkellel évekig "együtt ették" az ellenzék sovány kenyerét is.

"Majd először ő, aztán öt évvel később mi tértünk vissza a kormányrúdhoz. Együtt csináltuk végig 2010-ben a pénzügyi válságkezelést, harcostársak voltunk az Európai Unió egyben tartásáért folyó küzdelemben, és együtt néztük tehetetlenül és eszköztelenül az Európa számára tragikus orosz-ukrán háború kitörését. A lojális és fegyelmezett németek, a lázadó és szertelen magyarok egy közös célért, egy Európáért, amelyben minden nemzet otthon érezheti magát" - emlékezett a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: ezt követően jött "a szakadás vagy inkább törés, nyílt törés" 2015-ben, "a migrációs invázió". A kormányfő ezt olyan sérülésként jellemezte, ami "után már nem lesz olyan a sportoló mozgása, mint amilyen volt", "rehabilitál, erőlködik, küzd, de inkább csak becsületből, tudja, s egy idő után beismeri, a régi formáját már nem tudja visszanyerni".