Pénzért segítettek Európába jutni afrikai migránsoknak az ENSZ hivatalnokai2Fénykép1Videó© origo.hu

Pénzért segítettek Európába jutni afrikai migránsoknak az ENSZ hivatalnokai

, 5 hír, 8 oldalnézet

Pénzért személyi okmányokat és hamis orvosi igazolásokat kaphatott több tízezer ugandai és kenyai állampolgár azért, hogy az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) munkatársainak segítségével áttelepülhessen Nyugat-Európába. A korrupciós ügyet, amelyben az UNHCR vizsgálatot indított, a német Stern magazin leplezte le. Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes AfD társelnöke szerint Angela Merkel kancellár is támogatta az illegális betelepítéseket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) munkatársai éveken át lehetővé tették afrikai migránsok számára, hogy fejenként mintegy 2500 dollár (több mint 750 ezer forint) ellenében Nyugat-Európában telepedhessenek le.

A német Stern magazin oknyomozó riportja szerint az UNHCR korrupt alkalmazottai személyi okmányokat állítottak ki, továbbá hamis orvosi igazolásokat szereztek be tehetős afrikai migránsok számára, hogy bekerülhessenek a világszervezet áttelepítési programjába. Olyan is előfordult, hogy ugandai és kenyai állampolgárok fizettek a hamis papírokért, ám végül mégsem kerültek fel a listára, mert személyi dokumentumaikat az ENSZ tisztségviselői eladták másoknak.