Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság© alfahir.hu

Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság

, 6 hír, oldalnézet

Részben az ellenzék nyolcadik kerületi polgármesterjelöltjének, Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfőn. Ugyanis egyhangúan megállapították: a nyolcadik kerületi választási iroda csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk miatt még nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követett el Pikó stábja – vette észre az Azonnali.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet nemrég közölt egy, az ellenzéki polgármesterjelölt stábjának létrehozott zárt Facebook-csoportból egy fotót, amin az látható, Pikóék stábjának tagjai számítógépek mellett ülnek, mellettük pedig kitöltött ajánlóívek vannak. Ebből a lap azt feltételezte, hogy „a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig, mint köztudott, tilos.”

Ezt követően az események felgyorsultak. A helyi választási iroda feljelentést tett személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, valamint bejelentést tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál személyes adatok megsértése ügyében. Közben a Fidesz-KDNP kifogással fordultak a helyi választási bizottsághoz, melyben azt is kérték, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket, aminek a bizottság helyt is adott.