Putyin és Erdogan megállapodott a kurd területek sorsáról2Fénykép© kitekinto.hu

Putyin és Erdogan megállapodott a kurd területek sorsáról

, 9 hír, oldalnézet

A Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból, beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is – állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A csaknem hét órán át tartó tárgyalást követő sajtótájékoztatón a két ország külügyminisztere ismertette a felek közös memorandumát, amely szerint a kurdoknak az evakuációt és fegyvereik visszavonását szerda déltől kezdődően 150 órán belül végre kell hajtaniuk. A szíriai-török határhoz – a török katonai műveletek övezetén kívül – szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, amelyek segíteni fogják a kurdok kivonulását.

Ezt követően a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban – Kamisli város kivételével – közösen fognak járőrözni az orosz és a török alakulatok. A felek megállapodtak abban, hogy 32 kilométer mélységben fenntartják a status quót a Béke Forrása hadművelet jelenlegi térségében Tell-Abjad és Rász el-Ain között.